444 76 79
tr
tr
Sosyal Medya Hesaplarımız

Akarsu ve Göletler

30 Ocak 2017
Akarsu ve Göletler

Tersakan Çayı
Tersakan ilçenin en önemli akarsuyudur. Kaynağı Lâdik Gölüdür. Suluova’ya Eski Çeltek’ten girer ye Suluova ovasında sağa doğru bir yay çizerek önce Ganibaba yakınlarında Gümüş Çayı ile daha sonra Amasya’da Yeşilırmak İle birleşir. Ovanın sulamasını büyük oranda karşılamak için kullanılır. Çay suyu Eski Çeltek bölgesinden kanallarla Yedikır barajına taşınır. Yedikır Barajı Yedikır mevkiinde, toprak hafriyatı İle sulama amaçlı oluşturulan suni bir gölettir. Yedikır Göleti aynı zamanda “Yedikuğular Kuş Cenneti” olarak da koruma altına alınmıştır. Yedikır Göleti, Tersakan’ dan 7,S km. uzunlukta büyük bir kanalla su taşınarak inşa edilmiş, 60.000000 m3 hacimli, çevrenin en büyük sulama barajıdır.
Yedikır Göleti
Türkiye’nin Uluslararası öneme sahip sulak alanlar listesinde olan Suluova Yedikır Barajı (Yedikuğular Kuş Cenneti), doğal slt alanı olarak 593 ha alandır. Yedikır Barajı aynı zamanda üreme donemi dışında kalan aylarda burada konaklayan çok sayıda angıt ile Önemli Kuş Alanı (ÖKA) statüsü kazanır.
DSİ’ce 1984 yılında İnşa edilen Yedikır Barajı Suluova Ovasında toplam 6.500 ha tarım arazisinin sulanabilmesi için inşa edilmiş olup baraj rezervuarında toplam 63,5 milyon m^3 su depolanma kapasitesine sahiptir.
Ayrıca Yedikır Barajı sahasında DSİ 73.Şube Müdürlüğünce işletilmekte olan Yedikır balık üretim tesisleri bulunmakta olup, yıllık 6 milyon yavru sazan balığı üretimi yapılarak Karadeniz bölgesindeki baraj ve göletlerimizin balıklandırma çalışmaları yapılmaktadır.
Yedikır Barajı sahasında; Kış aylarında aralarında çamurcun, yeşilbaş ve büyük karabaş martısının, kuğu, yabankazı, yabanördeği, angut, karabatak ve balıkçıl vb. gibi 16 familya’ya ait 34’den fazla kuş türünün barındığı bir kuş cenneti görünümündedir.
Yedikır Barajı sahası aynı zamanda Yaban hayatı koruma sahası ve SİT alanı kapsamına alınmıştır.
Yedikır Baraj sahası, sahip olduğu biyolojik çeşitlilik nedeniyle ülkemizin doğal zenginlik müzesi olarak da kabul edilebilir. Baraj gölü çevresinde yer alan doğal güzelliği, yürüyüş parkuru, DSİ sosyal tesisleri ve balık üretim tesisleri ile amatör balık avcılığı nedeniyle bölgenin çekici piknik alanı durumundadır.
Derinöz Barajı
Derebaşalan Köyü sınırlarında, iki dağ aracındaki vadinin önüne çit yapılması ile oluşturulan suni gölettir. Gölette çeşitli balık türleri yaşamaktadır. Aynı zamanda Baraj sahasında Alabalık yetiştirme tesisi de mevcuttur. Baraj etrafının ormanlık olmasından dolayı mesire ve dinlenme yeri olarak da hizmet vermektedir.
Bayırlı Barajı
1993 yılında inşası tamamlanan barajdan 85 hektar alanın sulamasını yapılmaktadır.
Ladik Gölü
Tersakan Irmağı’nın başlangıç kısmında bulunan Ladik gölü 48 milyon metreküp su tutma hacmi ile ilçemiz sol sahil sulamasında değerlendirilmektedir.
Kolay Göleti
Kolay köyümüzün sınırlarındaki arazileri sulama amacıyla yapılmıştır. Oğulbağı Göleti Oğul bağı köyümüzün sınırlarındaki arazileri sulamak için yapılmıştır.
Boyalı Göleti
İlçemiz köylere hizmet götürme birliğince Boyalı Köyü’nde ki kiraz üretimini artırmak amacıyla yapılmış 2009 yılının sonunda bitirilmiş bir gölettir.
Değirmenderci Barajı
Suluova ilçemize içme suyu temin etmek,Suluova ve Amasya’nın bir kısım arazilerini sulamak amacıyla 2009 yılında temeli atılan 2012 yılında bitirilmesi hedeflenen bir barajdır.