444 76 79
tr
tr
Sosyal Medya Hesaplarımız

AKÖREN KÖYÜ

01 Ekim 2021
AKÖREN KÖYÜ

Akdağ’ın eteklerinde yer alan avdan tepeden ovaya doğru uzanan sırtları üzerinde kurulu köy Suluova ilçe merkezine 17 km. Amasya il merkezine 20 km uzaklıktadır. Doğusunda Çukurören yayla yolu, İmam gölü ve Kürtler çayı, Sarmaşık kaya ve Karanlık dere, Güneyinde Kova Deresi Hark, Kurnaz dere ve Göğe bakan tepe ile çevrilidir.
Köy halkı tarım ve hayvancılıkla geçinmektedir. Tarıma elverişli alanda buğday, arpa, dane, soğan, şeker pancarı, elit, mısır, nohut, kuru fasulye patates cb ürünler yetiştirilmektedir. Son yıllarda kiraz ağırlıklı olarak meyvecilik gelişmektedir. Damla sulama tekniklerine geçiş ile ilgili çalışmalar devam etmektedir. Köyün arazisini sulayan ve Akdağ’ın kuzey yamaçlarından kanal vasıtası ile getirilen sulama suyu olması köyümüzde farklı ürünler üretilmesine destek olmaktır. Dışarıya göç vermeyen köyler arasında yer alan köyün zirai yönelimi tarla tarımından bahçeciliğe doğru kaymaktadır. Kiraz, elma, şeftali ve Ayva üretimine ayrılan alanlar her yıl artmaktadır.

Köyümüzde sevdalı denilen köy çeşmesinden akan içme suyu böbrek iyi gelmekte ve taş düşürülmesine yardım etmektedir. Su 19 Mayıs Üniversitesinde analiz ettirilmiş analiz sonuçlarına göre şifalı olduğu tespit edilmiştir.
Eski köy yeri olarak ovaya yakın bir bölge gösterilmektedir.1900 lü yıllarda zararlı hayvanlardan kaçarak, şimdiki yerleşim yerine köy kurmuştur. Köyün güney ve güney doğu kısımlarında yerleşim yeri kalıntıları mevcuttur, Şimdiki yerleşim alanının Kuzey doğu yönünde Han mevkisi bulunmaktadır. Köy eski Amasya Ladik, Samsun yolu üzerinde bulunduğu için Amasya’dan Samsun’a giden kervanların mola verdiği yer olarak bilinmektedir.

Hüseyin Hüsamettin efendi Amasya tarihinde köyün adını Akviran olarak Akdağ nahiye merkezi olduğu yazsada Osmanlı Tarihinde buna ait herhangi bir kayıt yoktur. Köyün adı tahrir defterlerinde ağcaviran akviran Akoren isimlerle belirlenmiştir. Köyün ilk kayıtlarında Danişmentliler döneminde rastlanmaktadır terk edilen harabe olarak bilinen yerlere yapılan yerleşimler sonunda oluşan köylerin adının sonuna eklenen viran viran ekinden aldığımız kadarı ile Türk Danişmentliler döneminde yapılmıştır. Danişmentliler döneminde oluşturulan idari yönetim bölgesi olan Akdağ nahiyesine bağlı köy, 1520 yılında Ak-radan [AK-VİRAN],1576-1642 yılları arasında musaören , 1861 yılında Ağaviran , 1990 yılından sonrada Akören ismini almıştı