“BİZLER; DİLİ FARKLI, ÖZÜ BİR OLAN İKİ MİLLETİZ”

18 Temmuz 2017
“BİZLER; DİLİ FARKLI, ÖZÜ BİR OLAN İKİ MİLLETİZ”

Bosna Hersek’te bulunan ve önümüzdeki günlerde Belediyemizin kardeş Belediye olacağı Saraybosna Merkez Belediyesi yetkilileri Belediye Başkanımız Fatih ÜÇOK’a dostluk ziyaretinde bulundu.

Saraybosna Merkez Belediye Başkanı Nejat Aynacic, Başkan Yardımcısı Mustafa Rudo ve Başkan Danışmanları Munevera Hodic, Haris Siyaric Belediye Başkanımız Fatih ÜÇOK’u makamında ziyaret etti. Ziyarette Belediye Başkan Yardımcılarımız ve Birim Müdürlerimiz yer aldı.

Suluova Belediyesi’nde olmaktan dolayı onur duyduğunu ve Bosna Hersekten selamlar getirdiğini ifade eden Saraybosna Merkez Belediye Başkanı Nejat Aynacic; “ 1992 ile 1995 seneleri arasında en büyük yardımı gördüğümüz ve kendimizi annemizin kollarında gibi hissettiğimiz insanlar sadece Türklerdi.Bize en kötü zamanımızda yardımcı oldular.”dedi.

Aynacic; “Bosna Hersek çok kuvvetli bir devlet değil ancak Türkiye çok kuvvetlidir.Bizlerin de Boşnaklar olarak Türkiye’nin daha güçlü ve kuvvetli bir ülke olması için çalışmamız gerekiyor. Çünkü Türkiye’nin güçlü olması bizim de Boşnaklar olarak kendimizi daha güçlü hissetmemize sebebiyet verdiğinden dolayı el birliğiyle Türkiyeyi daha da yüceltmeliyiz. Türk Devleti ne kadar güçlenirse Bosna ve Bosna’nın insanı da o kadar kendisini garantide ve güvende hissediyor. İki ülke arasındaki ilişkileri geliştirmemizin çok büyük fayda getireceğine inanıyorum. Bu tür ziyaretler ve bu tür görüşmelerle bu tür diyaloglarla hem Türkiye ile Bosna arasındaki kültürel ilişkilerin tarihsel ilişkilerin, ekonomik ve finansal ilişkilerin de daha çok gelişeceğine inanıyorum.” Şeklinde konuştu.

Konuşmalarına 15 Temmuz şehitlerine rahmet dileyerek devam eden Aynacic, “ Ayın 15 inde İstanbul’a indik. İslam’da tesadüf yoktur tevafuk vardır. Böyle önemli bir günü Cumhurbaşkanımız Sn. Recep Tayyip Erdoğan, Başbakanımız Sn. Binali Yıldırım, Bakanlarımız ve Milletvekillerimiz ile kutlamak nasip oldu. Böyle bir günde orada o mitingin içerisinde olmaktan çok büyük gurur duydum, hem de çok üzüldüm. Bununla  beraber 15 Temmuz’da şehit olmuş 248 tane kardeşimize Allah rahmet diliyorum, Allah bir daha böyle günler yaşatmasın.” İfadelerini kullandı.

Bosna Hersek ve Türkiye’nin Dili Farklı Özü Bir Olan İki Millet olduğuna vurgu yapan Belediye Başkanımız Fatih ÜÇOK, “ Amasya’mızda Nejat bey ve ekibini ağırlamanın mutluluğunu yaşıyoruz. Amasya Osmanlı için Anadolu için Cumhuriyet için önemli bir yere sahiptir. Kendi içerisinde çok fazla büyük olmayan ama şehirde yaşayanlara baktığınız zaman hakikaten mütedeyyin insanların olduğu Devleti’ne bağlı, çalışkan, gayretli ve eğitimli insanların olduğu bir şehir. Ekonomik ve nüfus ağırlığı olmamasına rağmen özgün ağırlığı olan bir şehir. Bizler Amasya’nın 2. büyük ilçesiyiz. Amasya’nın ekonomik anlamda en güçlü şehriyiz, hem tarımsal alanda hem sanayi ve hayvancılık alanında. İsminden de anlaşıldığı üzere Amasya’daki sulu tarımın yapıldığı en büyük ovaları Suluova kullanır. Burada şeker pancarı, soğan, buğday ve mısır yetişir. Şehzadeler şehri Amasya’nın sanayileşen yüzü Suluova’dır. Şeker fabrikası ve Et Entegre tesisine sahiptir, aynı zamanda Suluova bir maden şehridir.”dedi.

Başkanımız Fatih ÜÇOK konuşmalarının devamında; Bosna Hersek benim özellikle önemsediğim bir şehir, aramızda 500 yıllık bir tarih birlikteliği var, aramızda dil birliğinden öte duygu birliği var. Her ne kadar aynı dili konuşmuyor olsak da gönül birliğimiz bizi birbirimize daha çok yakınlaştırıyor. Ülkeler zaten gereken sevgiyi muhabbeti bağlılığı kurmuş bize düşen de belediyeler arasındaki kardeşliği kurmaktır. Benim de en büyük arzum Nejat Bey’in söylediği gibi bağımsız güçlü bir Bosna Hersek’i Avrupa’nın ortasında görmektir. Suluova’da sizi ağırlamaktan memnuniyet duyduğumu da ayrıca belirtmek istiyorum. Özellikle 500 yıl Osmanlı idaresinde kalan evladı Fatihan diyebileceğimiz Sultan Fatih’in fethettiği topraklardan Bize en yakın kardeş ülkeden ziyaretçilerimizin olması bizleri çok gururlandırdı              Bosnalılar bizim ikinci vatanımız Türkiye diyorlar. Bosna’da da hala Osmanlı kültüründen izleri görmek mümkün. Devletimizde Bosna Hersek’i önemsiyor,orada üniversiteler açıp kültürel faaliyetler düzenliyor. Bosna Hersek’te hatırı sayılır camilerimiz çeşmelerimiz hanlarımız ve hatıralarımız var. Rahatlıkla gezip dolaşabileceğiniz iletişim kurabileceğiniz ibadetlerinizi rahatlıkla yapabileceğiniz bir ülke.Belki soy birliği yok aramızda ancak gönül birliği var,asıl olan da zaten gönül birliğidir.Böyle bir ülkenin misafirlerini İlçemizde ağırlamaktan son derece  mutluluk duydum.”ifadelerini kullandı.

Ekur Et Entegre Tesisi, Şeker Fabrikası, Demokrasi Meydanı Yürüyüş Yolu, Mostar Parkı ve Yedikır Sosyal Tesisleri gezisi ile dostluk ziyaretinin ilk günü sona erdi.