444 76 79
tr
tr
Sosyal Medya Hesaplarımız

KARAAĞAÇ KÖYÜ

01 Ekim 2021
KARAAĞAÇ KÖYÜ

Suluova’ya 10 km. Amasya il merkezine 35 km. uzaklıktadır. Doğusu Şeyhsuyu, Kısık, Kapaklı sırtı ve Ladik yolu, batısı Kılıçkaya Tekçam Tepesi ve Dikmendede Tepesi Kuzeyi payaslı çiftliği Aşlama çam Değirmen yolu Güneyi, Çal Kılıçkaya, Sarıçam ile çevrilidir.

Akdağ ikliminin ve ormanlık alanların başladığı noktadır. Kuzey taraflarında karaçam ağırlıklı ormanlar diğer taraflarında ise meşe ile bozulmuş fundalık şeklinde baltalık ormanlar bulunur. Köy yakınında fidan dikilmesi yoluyla çok bakımlı ve gür karaçam korulukları oluşturulmuştur. Tarım ve hayvancılık birbirine bağlı olarak yapılmaktadır. Y az aylarında meradan faydalanarak aile işletmeleri şeklinde hayvancılık yapılır. Verimli arazisi olmasına rağmen arazi sulama sorunları bulunan köyümüzde başta başta buğday olmak üzere arpa, nohut, ve mercimeği kalitelidir ve bölgede meşhurdur. Nisan ayı ile birlikte ise doğal olarak yetişen madımak toplanarak pazara sunulur. İki adet mezrası mevcuttur, köyün kuzey tarafında Ayderesi mezrası, doğu tarafında ise Binguş mezrası bulunur. Diğer çevre köyleri gibi köy halkının büyük kısmı ilçe merkezine olduğun dan ilçeye yerleşik olarak yaşar, mesken tipi olarak kerpiç mesken ağırlıklıdır.
Karaağaç köyümüz Osmanlı döneminde gayrı Müslim denilen Rum yerleşimi olan köylerimizden birisidir. Köyde bulunan Rumlardan oluşan eşkiyaların Kurtuluş Şavaşında bölgedeki köylere zarar verdiği ve eşkiyaların ileri gelenlerinin bu köylü oldukları Osmanlı kayıtlarında mevcuttur. Çevreye zarar veren eşkıyalık hareketlerinden dolayı Kapaklı, Ayderesi gibi bölgesindeki köylerle birlikte Kurtuluş savaşında mübadeleye tabi tutularak mevcut gayri Müslimler firar etmişler kalanlar ise göç ettirilmiştir.
Gelenek ve görenekleri genel olarak Akdağ yöresi ile aynıdır. Ladik küpecik köyü (gerçek) Bayırlı köyü (Onur) ve mubadelede muhacirlerin yerleşimi ile yeniden canlanmıştır.